fbpx

Les 6: Concentreren

Vandaag gaan we het hebben over concentreren. Dat lijkt misschien een nieuw onderwerp, maar dat is het niet. Want tijdens alle stilte-oefeningen die jullie hebben gedaan, focusten jullie je ergens op. Op je stille lichaam, op een geluid, op je ademhaling of op verschillende lichaamsdelen. Je aandacht daarbij houden, heeft te maken met concentratie. In deze les duiken we daar dieper in. En jullie leren hoe je zelf kunt kiezen waar je je op concentreert. Want dat geeft echt een hoop rust en focus! 

Deze video duurt 2.57 minuten.

Je gaat oefenen met drie tips die jou helpen om je beter te concentreren. Dat kan best lastig zijn. Bespreek de tips die jij hebt uitgekozen daarom met je vader of moeder of met je juf of meester. Zij kunnen je er dan bij helpen. En wees niet te streng voor jezelf. Het is logisch dat het niet meteen lukt. Maar door te blijven oefenen word je er steeds beter in. Blijkt een tip na een week oefenen toch niet zo goed bij je te passen? Geen paniek! Je kunt ‘m altijd vervangen door een andere. Er is keuze genoeg. 

Extra informatie voor ouders

In deze les gaat het over concentreren. Dat kan best een uitdaging zijn, want in ons dagelijks leven worden we vaak afgeleid. Misschien herken je het zelf ook wel. Je probeert je te concentreren op een rapport dat je moet schrijven, maar hoort ondertussen achter je een gesprek waar je toch met een half oor naar luistert. Omdat je toch al afgeleid bent check je gelijk even je mail, zoek je op Google naar een leuk restaurant voor vanavond en open je de Facebook-app. Je bent bijna ongemerkt aan het ‘multitasken’.

Het probleem met multitasken is alleen: het bestaat niet. We kunnen niet meerdere dingen tegelijk doen. Wat je in werkelijkheid doet, is snel van het een naar het ander schakelen. En dat is niet alleen ontzettend vermoeiend en onbevredigend (omdat je alles half doet), het belemmert je ook in het maken van echt goede dingen. Want als je je creativiteit wilt aanspreken, heb je focus nodig.

In een wereld waarin ons gezin, werk, sociale contacten, social media, mail, sportclubjes, Whatsapp-groepen, etc allemaal tegelijkertijd om onze aandacht vragen, is het dus de kunst om een manier te vinden waarin we ons op één ding tegelijk kunnen focussen. Met de oefeningen uit deze les zet jouw kind hier nu al belangrijke stappen in. Misschien staat er in het rijtje tips in het werkboek ook wel iets wat jou aanspreekt? Ik zou zeggen: probeer het eens uit!

Ga terug naar les 5                                                                                               Ga verder naar les 7