fbpx

Introductie

Yes, jullie zijn er! Welkom bij Rust en Focus. In deze training leren jullie hoe je door middel van (stilte)oefeningen je aandacht kunt sturen. Zodat je opmerkt wat er allemaal in en om je heen gebeurt. En je vervolgens zelf kunt kiezen waarop je je wilt concentreren. Want dat zorgt voor meer rust en focus! 

Misschien klinkt het nu nog een beetje vaag of ingewikkeld. Gelukkig valt dat mee. En jullie hoeven het niet alleen te doen. We doen het samen. In de video hieronder leg ik uit wat jullie kunnen verwachten. En waarom je er zo blij van wordt. Ik heb enorm veel zin om met jullie aan de slag te gaan!

Deze video duurt 3.06 minuten

 

Informatie voor ouders

Beste ouder,

Wat leuk dat je samen met je zoon of dochter de online training Rust en Focus volgt. Aan het eind van deze training weten jullie hoe fijn het is om meer rust en focus te hebben en hebben jullie oefeningen en handvatten om dat zelf dagelijks te creëren. Om zoveel mogelijk uit deze training te halen, hieronder meer informatie en nog wat tips.

Opbouw training
Rust en Focus bestaat uit zeven lessen. In deze lessen maken jullie kennis met de onderdelen die helpen om je aandacht te kunnen sturen. Want als je dat kan, ben je in staat om zelf te kiezen waar je je op concentreert. En dat zorgt voor rust en focus.

In onderstaand schema zie je welke vaardigheid bij welke les wordt geleerd:

Les Titel Vaardigheid
1. Wat is aandacht? Het kind kent de verschillende soorten aandacht en kan deze herkennen.
2. Je stille lichaam Het kind kan een korte stilte-oefening van ongeveer twee minuten doen.
3. Geluiden Het kind is in staat om in zijn stille lichaam geluiden op te merken.
4. Als het spannend is Het kind weet gevoelens op te merken als het even spannend is en kan zijn aandacht richten op de ademhaling.
5. Bodyscan Het kind kan een ontdekkingsreis door zijn lichaam maken en is in staat een langere tijd (ongeveer acht minuten) in z’n stille lichaam te zitten/liggen.
6. Concentreren Het kind kan benoemen wanneer zijn concentratie zwak is en daar vervolgens een bewuste keuze in maken. 
7. Beter slapen Het kind is in staat om diverse oefeningen toe te passen om meer rust te vinden bij het slapen.

Opbouw lessen
Elke les bestaat uit een stukje tekst, een video en oefeningen. Vaak is er een audiofragment van een stilte-oefening, soms zijn er alleen opdrachten in het werkboek. 

Deze training is bedoeld om helemaal samen met je kind te doorlopen. Het kan zijn dat jouw kind het fijn vindt om de stilte-oefeningen alleen te doen, bijvoorbeeld op zijn kamer. Dat mag natuurlijk. Kijk samen wat voor jullie een fijne werkwijze is. 

Onderaan elke les vind je achtergrondinformatie voor ouders. Daarin leg ik bijvoorbeeld uit waarom ik aandacht aan een bepaald onderwerp besteed. In les vijf zit ook een stilte-oefening voor ouders. Zo leer je nog beter wat jouw kind tijdens deze training ervaart. En hopelijk zorgt het bij jou ook voor rust en focus! 

Werkboek
Jullie hebben per post het werkboek ontvangen dat bij deze training hoort. In dit werkboek staan de opdrachten die bij de lessen horen. Kinderen kunnen hun antwoorden in het werkboek opschrijven, maar het hoeft niet. Misschien praten jullie er liever samen over. Doe wat bij jullie past. 

In het werkboek staan ook extra opdrachten. Die kan je kind doen als hij het leuk vindt om nog meer te oefenen. 

Tijdsinvestering
Bij elke video en elk audiofragment staat aangegeven hoe lang het duurt. Per les zijn jullie gemiddeld vijf tot vijftien minuten bezig. Hoeveel tijd het precies kost, hangt af van wat bij jullie past. Misschien willen jullie na de les nog nakletsen of maakt jouw kind graag alle (extra) opdrachten in het werkboek. Bepaal zelf per les hoeveel tijd jullie nodig hebben om dat onderdeel eigen te maken. 

Plannen en herhalen
Een van de eerste opdrachten in het werkboek is het maken van een planning. Onze agenda’s zijn vaak zo vol, dat iets alleen gebeurt als we het inplannen. Daarom is het belangrijk om vooraf samen met je kind af te spreken wanneer jullie de lessen en oefeningen uit deze training gaan doen. Dan lukt het waarschijnlijk beter om alle onderdelen te doorlopen. 

In de voorbeeldplanning in het werkboek zie je dat de stilte-oefeningen altijd drie dagen moeten worden herhaald, voordat met de volgende les kan worden doorgegaan. Het blijkt namelijk dat kinderen die oefeningen regelmatig herhalen, zich de geleerde tools eerder eigen maken. Tijdens het uitvoeren en herhalen van de oefening gaan ze van ‘wat vind ik hier eigenlijk van?’ of ‘dit is best saai’, naar ‘ik weet nu hoe het moet en wat ik kan verwachten’. Als ze die laatste fase bereiken lukt het ze makkelijker om de oefeningen en geleerde vaardigheden ook op andere momenten in hun leven toe te passen. En dat is precies wat ik ze zo gun. 

Benodigdheden
Je kunt deze training op elk apparaat met internet doorlopen (laptop, tablet, telefoon). Ik raad aan om het werkboek er altijd bij te houden. De opdrachten in het werkboek kunnen jullie met een pen of potlood beantwoorden. Het werkboek is van jullie, dus deze hoef je niet achteraf terug te sturen. Het is fijn om de training te volgen in een ruimte waar jullie niet worden gestoord of afgeleid, bijvoorbeeld in de slaapkamer. 

Aanspreekvorm
In alle communicatie staat dat deze online training is bedoeld voor ouder en kind. In de training heb ik het ook over ‘ouder’, ‘vader’ of ‘moeder’. Daar heb ik voor gekozen omdat de grootste groep deelnemers uit een kind en zijn of haar vader of moeder bestaat. Natuurlijk kun je deze training ook samen volgen als je niet de ouder van het kind bent. Het gaat erom dat een volwassene de training samen met een kind doorloopt. Wat de band tussen hen is, is het voor het effect van de training niet van belang. 

Daarnaast gebruik ik in de training altijd de mannelijke vorm. Ik heb het dus over hij/hem/zijn etc. Dat doe ik om de teksten overzichtelijk en goed leesbaar te houden. Uiteraard kun je hier ook de vrouwelijke vorm lezen. 

Hulp nodig?
Deze training is ontwikkeld om zelfstandig te doorlopen. Toch kan het gebeuren dat jullie vastlopen of bevindingen graag willen delen. Plan dan gerust een coach call in. Een coach call is een telefonisch gesprek van maximaal dertig minuten waarin je al je vragen kunt stellen. De eerste coach call is gratis. De coach calls die daarna volgen kosten €30,- per half uur.

Contact

Wil je een coach call inplannen of heb je een vraag over de training? Neem dan contact met me op:

Marijke Klomp | info@focusenkids.nl

Heel veel succes en plezier!

Ga verder naar les 1