Werkgeheugentraining

 • “Ik weet niet meer wat ik ook alweer moest doen of halen.”
 • “Ik vind het moeilijk om meerdere opdrachten te onthouden.”
 • “Ik kan me maar kort concentreren.”
 • “Ik ben snel afgeleid.”
 • “Ik heb moeite met taken en opdrachten die meer dan één stap vereisen.”
 • “Ik vind het moeilijk om bij de les te blijven.”
 • “Wat was ik ook alweer aan het doen?”
 • “Ik vind het lastig om dingen waar ik aan begin, af te maken.”

Werkgeheugentraining
Herkent u uw kind in bovenstaande uitspraken? Dan is werkgeheugentraining misschien iets voor uw zoon of dochter.

Wat is een werkgeheugen?
Ieder mens heeft een werkgeheugen. Het is een soort kladblok in ons brein waarop informatie kan worden opgeschreven, bewerkt en verwijderd. Het bepaalt wat nu relevant is, wat later nodig is en wat meteen overboord kan. Ook zorgt ons werkgeheugen ervoor dat we de juiste informatie paraat hebben als dat nodig is. Eigenlijk organiseert ons werkgeheugen de beschikbaarheid en bereikbaarheid van onze kennis. Erg handig dus!

De capaciteit van ons werkgeheugen speelt een belangrijke rol bij het leveren van goede leerprestaties. Het komt daarom vaak voor dat kinderen die leerproblemen ervaren, een minder sterk ontwikkeld werkgeheugen hebben. Die situatie kan op zichzelf staan, maar is ook kenmerkend voor een deel van de leerlingen met ADHD, ASS, DCD, dyslexie en dyscalculie. Focus&Kids helpt kinderen door middel van het Brain Cognition Behavior (BCB) Werkgeheugentrainingsprogramma individueel bij het trainen en verder ontwikkelen van hun werkgeheugen. Zodat leerprestaties verbeteren en het zelfvertrouwen van het kind groeit.

Wat is werkgeheugentraining?
Tijdens de BCB Werkgeheugentraining leren kinderen om hun werkgeheugen optimaal te benutten. Dit helpt hen onder andere bij: 

 • Het onthouden van instructies
 • Meervoudige opdrachten uitvoeren
 • Twee taken tegelijk uitvoeren
 • Rekenen, (begrijpend) lezen, taalbegrip en redeneren

Om taken en opdrachten goed uit te kunnen voeren, zijn ook andere vaardigheden noodzakelijk. Daarom leren kinderen tijdens werkgeheugentraining ook hun aandacht te trainen, impulsen te onderdrukken, vooruit te denken (plannen), te anticiperen op veranderende omstandigheden en strategieën te gebruiken.

Inhoud werkgeheugentraining
Tijdens de BCB Werkgeheugentraining gaat het kind gedurende negen weken individueel vier keer per week aan de slag met een interactief en online trainingsprogramma. Oefeningen bestaan voornamelijk uit zogenaamde ‘dubbeltaken’ waardoor het werkgeheugen uitgedaagd wordt en zich ontwikkelt. Eén keer per week voert het kind de oefeningen uit in het bijzijn van de trainer van Focus&Kids. Zij bespreekt naar aanleiding van de activiteiten de taakaanpak en mogelijke strategie van het kind.

Daarnaast bestaat de wekelijkse individuele trainingssessie uit oefeningen waarmee het kind leert de aandacht te trainen en de focus te behouden. Ook besteden we tijd aan taakaanpak, werkhouding, het aanleren van geheugenstrategieën en het plannen en organiseren van taken. Door te werken aan deze combinatie van vaardigheden maakt het kind de grootste ontwikkeling door. Omdat per kind verschilt waar (meer) behoefte aan is, stelt Focus&Kids elke werkgeheugentraining op maat samen.

De andere drie keer traint het kind zelfstandig thuis, waar hij of zij kan inloggen in de trainingsomgeving. Wij adviseren u om bij de eerste training van Focus&Kids aanwezig te zijn, zodat u uw kind thuis zelf kunt ondersteunen bij de oefeningen.

Voor wie?
De individuele werkgeheugentraining is geschikt voor kinderen van 8 t/m 13 jaar (halverwege groep 4 t/m de brugklas).

Locatie
Werkgeheugentraining is mogelijk in Utrecht (Leidsche Rijn), Houten en Nieuwegein:

Utrecht, bij Dreumeland
Parkzichtlaan 140, 3544 MN Utrecht (Leidsche Rijn)

IJsselstein, bij Juf&Mees
Amerikalaan 66, 3404 WZ IJsselstein

Houten, bij Juf&Mees
De Molen 6a, 3994 DB Houten

Nieuwegein, bij Santé Fysiotherapie
Middelhoeve 35A, 3439 MG Nieuwegein

Kosten
* Vrijblijvend telefonisch informatie- en kennismakingsgesprek: gratis

* Eenmalig intakegesprek van 45 minuten: € 45 

* 9-weekse training (1 uur per week): € 405 (incl. kosten voor het gebruik van het bijbehorende online trainingsprogramma)

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact op.

Lees hier meer over het Brain Cognition Behavior (BCB) Werkgeheugentrainingsprogramma.