School

Een van de belangrijke taken die een school heeft, is kinderen zo goed mogelijk voorbereiden op alle uitdagingen die hen in de toekomst te wachten staan. In de huidige tijd waarin we allemaal druk zijn en het aantal prikkels dat op ons afkomt nog steeds toeneemt, zijn het kunnen focussen van je aandacht en het in staat zijn te ontspannen onmisbare vaardigheden. Aandachtoefeningen (mindfulness in de klas) helpen kinderen hierbij. Ze leren hun grenzen te herkennen, gevoelens op te merken en te benoemen en zijn daardoor in staat keuzes te maken die bij hen passen.

Wat levert aandachttraining in de klas kinderen op?

Tijdens de 6-weekse aandachttraining maken kinderen kennis met de beginselen van mindfulness. Onderstaande positieve effecten zijn mogelijk merkbaar:

  • Rust in de groep
  • Meer betrokkenheid
  • Verhoogde concentratie
  • Minder piekeren
  • Grotere veerkracht
  • Beter slapen

Daarnaast draagt de training bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren hoe ze zonder oordeel naar eigen ervaringen kunnen kijken. Dit heeft een positieve invloed op leren, concentreren, omgaan met stressvolle situaties (zoals toetsen), sportieve prestaties, interacties met anderen en regulatie van emoties en gedrag.

De universiteit van Amsterdam onderzocht in een pilot-onderzoek op drie Amsterdamse basisscholen de effecten van aandachttraining. Lees hier het publieksverslag.

Praktische informatie

De aandachttraining is geschikt voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8 en is zo ontwikkeld dat deze in het bestaande schoolcurriculum kan worden ingepast. De tijdsinvestering bedraagt twaalf keer een half uur, verdeeld over zes weken. De leerkracht oefent dagelijks vijf minuten met de hele groep. Eenmaal aangeleerd stelt deze training de leerkracht in staat binnen enkele minuten meer rust, betrokkenheid en concentratie in de groep te creƫren. Aan de training nemen zowel leerlingen als de leerkracht deel.

Neem voor meer informatie en/of aanmelden contact op.

Meer behoefte aan een individuele training? Dat kan ook! Neem contact op voor meer vrijblijvende informatie.

Focus&Kids is MindfulKids gecertificeerd trainer.