fbpx

Over Focus&Kids

“Ik gun elk kind de gereedschappen waarmee hij of zij meer rust en focus kan creëren.”

Focus&Kids werd in 2017 opgericht door Marijke Klomp (41), leerkracht primair onderwijs op basisschool De Stek in Houten. Ze is moeder van Sepp (13) en Ties (10) en ontdekte anderhalf jaar na de geboorte van haar oudste zoon dat ze door middel van ademhalingsoefeningen rust vond in de hectiek van een jong gezin. Toen in 2015 bleek dat ze meer handvatten nodig had om op een ontspannen manier juf, moeder, dochter, zus, vrouw en vriendin te kunnen zijn, startte ze via een app op haar telefoon met mindfulnessoefeningen. Het effect was zo positief dat het idee om ‘iets’ met kinderen en aandachttraining te doen, was geboren. Want als juf gunt ze haar leerlingen ook de gereedschappen om meer rust en focus in het leven te creëren. Ze volgde met veel plezier de basistraining ‘Mindfulness in het onderwijs’ bij Mindfulonderwijs. Deze staat bijna gelijk aan de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction)-training. Hier trainde zij vooral haar eigen aandachtvaardigheden. De echte stap naar aandachttraining voor kinderen maakte zij toen ze startte met de opleiding ‘Trainer MindfulKids’ bij het Centrum voor Mindfulness. Deze rondde zij in 2017 met succes af.

Marijke: “Ik merkte dat ik kinderen in mijn klas op momenten dat ze zich druk maakten, niet goed kon helpen. Voorafgaand aan bijvoorbeeld de Citotoets vertelde ik dat ze fouten mochten maken en alle tijd kregen die ze nodig hadden. Echte dooddoeners waar je niets mee kan als in je hoofd alleen maar gedachtes als ‘ik kan het niet’ of ‘dit lukt me nooit binnen de gestelde tijd’ om aandacht schreeuwen. Tijdens de opleidingen ‘ Mindfulness in het onderwijs’ en ‘Trainer MindfulKids’ leerde ik hoe ik kinderen op een constructieve manier kan helpen. Door bijvoorbeeld op een milde manier tegen jezelf te praten, je aandacht op je ademhaling te richten, zonder oordeel te kijken, hartenwensen te versturen en tegenover elke negatieve gedachte een positieve boodschap proberen te zetten. Zo help ik ze hun mindset aan te passen.”

Het belang daarvan wordt volgens Marijke steeds groter. “De leeftijd waarop mensen stress ervaren daalt nog steeds. Twintigers zitten tegenwoordig al met een burn-out thuis. Wanneer ik kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar vraag of ze weleens stress ervaren, antwoorden ze dat ‘dat is iets voor grote mensen’, maar als ik doorvraag ontdek ik dat ze het wel vervelend vinden om fouten te maken en het liefst altijd de beste zijn. De prestatiedruk is er dus al. Daar komt bij dat kinderen vandaag de dag veel meer prikkels krijgen dan vroeger. Daarom richtte ik Focus&Kids op. Zodat ik zoveel mogelijk kinderen tools kan aanreiken om eigen gedachtes en gevoelens te herkennen en daar vervolgens op te anticiperen. Want volgens mij is dat de belangrijkste vaardigheid op weg naar een gelukkig leven.”